Tények a gyermekrákról

Magyarországon az Országos Gyermektumor Regiszter adatai alapján évente 250-300 új rosszindulatú megbetegedést regisztrálunk a 0-18 éves gyermekek körében. Míg a múlt század közepén a leukémiás és tumoros gyermekek szinte kivétel nélkül meghaltak, napjainkban, az új protokollok kidolgozásának és a kemoterápiás szerek
fejlődésének köszönhetően a gyógyulási ráta ugrásszerűen megnőtt. Sajnos a 80%-ot meghaladó öt éves túlélési arány ellenére is a gyermekhalandóság második leggyakoribb okát képviselik a baleseteket követően.

A gyermekkori daganatok kezelésében a cél a teljes gyógyulás elősegítése.
A kezelés három régebbi pillére, a kemoterápia, a besugárzás és a sebészet mellé felsorakoztak a daganatos betegségek molekuláris vizsgálata alapján fejlesztett célzott kezelési módszerek. A daganat-ellenes kezelés mellékhatásai súlyosak lehetnek. Nagyon fontos, hogy ezeket a szövődményeket támogató, ún. szupportáló kezelésekkel előzzük meg vagy csökkentsük. Nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a lehető legjobb életminőséget biztosítsuk azoknak a gyermekeknek is, akik nem vagy rosszul reagálnak a kezelésre. A test és a lélek együtt gyógyul leghatékonyabban: nagyon fontos, hogy ápolásuk ne csak “szakszerű”, de szeretetteljes is legyen. Barátságos, emberi és családközpontú környezetben gyógyuljanak a gyerekek. 

A leukémia és a velük rokon limfómák kezelése csaknem folyamatos. A kezelés első hat hónapjában legfeljebb 1-2 hetes szünetet tarthatunk. A szervekhez köthető, ún. “szolid” tumorok gyógyítása során, mint például vesedaganatok, csonttumorok, agydaganatok, stb., általában 3-4 hetente alkalmazunk egy-egy néhány napon, egy héten át tartó kezelést. A kezelések a megterhelő fizikai és lelki igénybevétel mellett érthetően sok időt vesznek igénybe. Emiatt a beteg gyermekek nem élhetik úgy az életüket, ahogy korábban. Kiesnek a megszokott környezetükből: óvodából, iskolából. A debreceni Gyermekhematológiai – Onkológiai Tanszéken kórházpedagógus segít lépést tartani az iskolai munkával. Örömmel mondhatjuk, hogy a nálunk gyógyuló gyermekek többsége a kezelés után eredeti óvodai csoportjában, iskolai osztályában folytathatja korábbi életét. A beteg gyermekek és szüleik lelki megpróbáltatásait klinikai pszichológusok igyekszenek oldani. A “Leukémiás Gyermekekért” Alapítvány pedig a kórházpedagógus és a pszichológusok munkájának támogatásával, változatos foglalkozásokkal, meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal, terápiás kutya bátorító jelenlétével igyekszik feledtetni a betegség nehéz óráit. Lehetővé tesszük, hogy a szülők, betegségük, kezelésük idején a lehető legmegfelelőbb körülmények között tartózkodhassanak gyermekeik mellett. Biztosítjuk a higiénikus kórházi ruhaviseletet. Kényelmes foteleket helyezünk el a kórtermekben a betegágyak mellett. Pihenésre, tisztálkodásra alkalmas szobát rendeztünk be és tartunk fenn a nem Debrecenben élő szülők számára. Nem feledkezünk meg arról sem, hogy a nehéz betegség anyagilag is megterheli a családokat. Ahol lehet, ahogy lehet, igyekszünk segíteni.

A hatékony kezelések, ezáltal a gyógyulási arányok örvendetes emelkedése miatt napjainkban minden hétszáz fiatal felnőtt között találunk olyanvalakit, aki gyermekkori rosszindulatú daganat túlélője volt. Az ő érdekükben különösen fontos, hogy idejekorán felismerjük, ha lehet, előzzük meg, vagy kezeljük hatékonyan a gyermekkori alapbaj késői mellékhatásait. Emiatt a gyógyuló és meggyógyult betegeink és egykori betegeink is rendszeresen járnak ellenőrzésre. 18 éves kor után pedig gondozásukat a felnőttek alap- és szakellátását végző orvosokhoz irányítjuk őket.