Tények a gyermekrákról

Magyarországon 2013-ban az Országos Gyermektumor Regiszter adatai alapján 223 új gyermekkori rosszindulatú megbetegedést regisztráltak. Míg a múlt század közepén a leukémiás gyermekek szinte kivétel nélkül meghaltak, napjainkban, az új protokollok kidolgozásának és a kemoterápiás szerek fejlődésének köszönhetően, a gyógyulási ráta ugrásszerűen megnőtt, bár még a közel 80%-os öt éves túlélési ráta ellenére is a vezető halálokok között a második helyen szerepelnek.

A gyermekkori daganatok kezelé-sében a cél a teljes gyógyulás elősegítése. A terápia három fő pillére a kemoterápia, a sugárkezelés és a sebészet (a jövő reménye pedig a molekuláris terápia lehet). Az egyre nagyobb teret nyerő kemoterápia mellékhatásai gyakran igen súlyosak, s emiatt ún. szupportáló, támogató kezelésre is szükség van, a mellékhatások, a szövődmények megelőzése és csökkentése érdeké-ben. Nagy figyelmet kell fordítani a kezelésre nem vagy rosszul reagáló betegek lehető legjobb életminősé-gének biztosítására. A test és a lélek együtt gyógyul leghatékonyabban: nagyon fontos, hogy ápolásuk nem csak szakszerű, de szeretetteljes legyen, barátságos, emberi és családközpontú környezetben gyógyuljanak a gyerekek.

A leukémiák, limfómák kezelése csaknem folyamatos. A kezelés első hat hónapjában csak 1-2 hetes szünetek vannak. A magányos tumorok kezelésében általában 3-4 hetente alkalmaznak egy-egy 3-7 napos kezelést.

A hatékony kezelések és az ötéves össztúlélés emelkedése miatt a XXI. század első évtizedében már minden 715. fiatal felnőtt valamilyen gyermekkori rosszindulatú daganat túlélője. Mindennek következménye-ként jelentősen több késői mellékhatással is számolnunk kell, s a későbbi években pedig az újabb betegségek kialakulásának esélye miatt folyamatos követés javasolt. A kezelés befejezése után kezdetben néhány hetente, később félévente, majd évente járnak ellenőrzésre ezek a gyermekek. Általában a kezelés után 3 évvel valószínű a gyógyulás, s 5 év után csak kivételes a visszaesés.

Ha az ötéves ellenőrzésen is minden rendben van, a debreceni Gyermekhematológiai – Onkológiai Tanszéken kezelt gyermekek megkapják az „Élet Karkötőjét”, hogy emlékezzenek arra, milyen bátran küzdöttek azért, hogy újra egészségesek legyenek.