Test, szellem, lélek együtt gyógyul

A hétköznapi életbe való visszatérés nem könnyű a gyermeknek, nem könnyű a családnak – sem anyagilag, sem lelkileg.

Általában a kezelés időtartama felemészti a családok anyagi tartalékait, gyakran jár az egyik vagy mindkét családtag munkájának elvesztésével, ugyanakkor az otthonába visszatérő gyermeknek továbbra is szüksége lehet gyógyszerekre, steril szobára, s az ellenőrzésekre történő utazások is költségesek.

Ehhez nyújt támogatást az Alapítvány megalapítása óta, s kiemelten 2014 óta, amikor a Szociális Alap létrehozásával a családok rendszeres támogatásra is lehetőség nyílt. Emellett a legszegényebb családokat az ünnepekkor élelmiszer-csomagokkal, a gyermekeknek ajándékok vásárlásával is támogatja az Alapítvány.

Annak érdekében, hogy a gyermek számára megkönnyítsék a visszailleszkedést, fontos a tanulásban való lemaradás csökkentése, a barátságok megtartásának megkönnyítése. A fekvőbeteg osztályon tartózkodó gyermekek felzárkóztatásával kórházpedagógus foglalkozik. Elindult a „Panda a székemben” program: a gyermek iskolai székébe egy nagy panda kerül, míg egy hasonló kicsi a gyermeknél van a klinikán. A nagy pandánál lévő táskába az iskolatársak tehetnek üzenetet beteg társuknak és viszont.

Régi hagyomány a gyógyult és kezelés alatt álló gyermekek számára nyaralások, kirándulások, táborok szervezése, s 2014-ben sor került egy Rekreációs táborra is, ahol a kezelés idején „szétszakadt” családok újra együtt lehettek, kikapcsolódhattak.

Sajnos sokan számolnak be arról, hogy betegségük miatt távolság-tartóak velük a nem beteg gyermekek és felnőttek, ezért fontos feladata az Alapítványnak, hogy a beteg, gyógyult gyermekek és egészséges társaik közötti szakadékot áthidalja. Ezért minden alkalmat megteremtünk, amikor a gyógyult és egészséges gyerekek együtt játszhatnak, ünnepelhetnek, szórakozhatnak, s alkotói pályázatok kiírásával is ösztönöztük a Régióban élő civileket (rajz, irodalmi és fotópályázat), hogy közelebb kerüljenek e kétségkívül ijesztő témához: a betegséghez

Kórházpedagógus

A Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéken  immár 12 éve dolgozik kórházpedagógus a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány alkalmazásában. A kórházi kezelések során a fő tantárgyakból tanítjuk a gyermekeket. Kapcsolatban állunk az adott gyermek anyaiskolájával. Az oktatás rendszerint egyéni formában, ágy mellett, esetenként kiscsoportos formában történik. Az elmaradt iskolai tananyag pótlása, a korrepetálás, valamint a záróvizsgákra való felkészítés mellett különböző programokat szervezünk a kórtermeken belül és kívül, így táborokat, ünnepségeket, képesség- és készségfejlesztő játékfoglalkozásokat. Közösen a pszichológus munkatárssal, akinek a működését egy társ-alapítvány támogatja, mentálhigiénés segítséget és lelki támogatást nyújtunk a gyermekek és a szülők számára.szilagyi krisztina

Klinikai gyermek szakpszichológus

Társ-alapítványi segítség tette lehetővé, hogy osztályunkon klinikai gyermek szakpszichológus segítse betegeinket és családjaikat a betegségük feldolgozásában. Miholecz Judit klinikai gyermek szakpszichológus munkája során az osztályon fekvő gyermekek pszichológiai vizsgálatát végzi pszichodiagnosztikai tesztek segítségével, illetve a gyermekek alapbetegségéhez kapcsolódó pszichés problémák explorálását és pszichés vezetését a családtagok gondozásával együtt. A gyermekekkel való foglalkozások alkalmával nagy hangsúlyt kap a spontán játék, világjáték, bábjáték. A játék örömélményt kelt. A játék során lehetősége van a gyermeknek, hogy a számára feszültséget jelentő történéseket újra és újra eljátssza és ezzel csökkentse a feszültséget. Feltárhatóvá válnak a félelmek, vágyak, konfliktusok, traumák és a családi kapcsolatokba is betekintést nyerhetünk. Mese- és művészetterápiás foglalkozás keretében az osztályon fekvő gyermekeknek és szüleiknek igyekszünk segíteni, szorongásukat oldani, a kórházi körülmények okozta izolációt csökkenteni, elviselhetőbbé tenni. A betegségről a figyelmet ideig-óráig elterelni, a foglalkozások által pozitív élményekben részesíteni a gyermekeket és szüleiket.

miholecz judit