Az alapítványról

1989-ben egy kislány meggyógyult a leukémiából. Erre akkoriban mindössze 30% esélye volt, ez az arány mára szerencsére megfordult, s egyes betegségtípusoknál már a 90%-ot is meghaladja. Szüleinek felbecsülhetetlen, mások gondjára-bajára is nyitott kezdeményezése vezetett, a Gyermekklinika akkori igazgatójának együttműködésével és a Debreceni Egyetem jólelkű adományozóinak támogatásával oda, hogy 1990-ben, Hajdú-Bihar megyében elsőként, közhasznú civil szervezetként bejegyzésre került a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.

Harminc esztendőt tarthatunk hosszú és rövid időnek. Történelmi távlatról még nem beszélhetünk, noha akik az alapítás idején születtek, már fiatal felnőttek. Sok gyermek, akiket akkor kezdtünk el kezelni, mára meggyógyult, elvégezte iskoláit, szakmát, pályát választott, társat talált, családot alapított.

Az Alapítvány sokrétűen és közvetlenül javítja a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulási lehetőségeinek feltételeit. Támogatja kivizsgálásuk korszerűsítését, gondozásukat, társadalmi visszailleszkedésüket. Segítséget nyújt a betegség miatt anyagi gondokkal küszködő családoknak. Igyekszik a lehető legkomfortosabbá tenni a kórtermeket úgy, hogy a szülők is minél több időt tölthessenek gyermekeik közvetlen közelében a kezelések nehéz időszakában. Biztosítjuk a higiénikus és kényelmes kórházi öltözetet. Hozzájárulunk a gyermekek és a szülők egészséges táplálkozásához. Foglalkozásokat, programokat szervezünk, amelyek oldják a szorongást és megkönnyítik a kezelés nehézségeit. Támogatjuk az osztályon működő klinikai pszichológus munkáját, aki segít feldolgozni a feldolgozhatatlannak tűnő lelki terheket. A kórházpedagógusét, hogy a gyermekeknek ne kelljen kezelésüket követően kimaradniuk régi osztályukból, óvodai csoportukból. A Debrecenen kívül élő szülők számára szobát rendeztünk be és tartunk fenn, hogy módjuk legyen megpihenni, felfrissülni. 

Biztos vagyok benne, hogy együtt, támogatóinkkal az Alapítvány a következő harminc évben is eleget tud tenni nemes hivatásának. Az Észak-Alföld Régió egyetlen Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékével karöltve gondot visel a ránk bízott életekre – hogy minél több mosolyt csalhassunk a hozzánk forduló gyermekek és szüleik arcára.

KissCs

 

 Prof. Dr. Kiss Csongor

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke

Tekintse meg az alábbi aloldalakat: