CSAKAZÉRTIS Fotókiállítás a Harmóniaházban

Immár harmadik éve hirdet alkotói pályázatot a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány azzal a céllal, hogy az egészséges és súlyos betegséggel küzdő gyermekek közötti szakadékot szeretettel, megértéssel töltse fel.

A 2010. évi Varázslatos gyógyulás rajzpályázatot 2011-ben a „Szeretet, remény, gyógyulás” irodalmi pályázat követte, mely nagy sikert aratott: több mint kétszáz verset, mesét, történetet kaptunk, melyek a kezelés alatt álló gyermekek bíztatására születtek. E szép hagyományt folytatva 2012-ben meghirdettük a „csakazértis” fotópályázatot.

A leukémiás, daganatos gyermekek és családjaik, s a kezelésükben részt vevő orvosok, ápolók, segítők is tudják, hogy eljön a pillanat, amikor átjárja lelküket a rettenetes „mi lesz, ha…”-érzés. A félelem az ismeretlentől, a bizonytalanságtól, a fájdalomtól, a haláltól. Mint egy gyógyult betegünk mondta: „a legfontosabb meghallani azt az embert, aki törhetetlen hitével érezteti nap, mint nap, hogy meg fogok gyógyulni”. E mondat jegyében született meg a pályázat ötlete: minden eszközzel, minden csatornán megpróbáljuk a gyógyuló gyermekeket és az értük küzdőket arra bíztatni, hogy ne adják fel. Mindegy, hogyan alakul sorsuk, ők csakazértis tartsanak ki, akarják az Életet. Arra kértük tehát az alkotókat, fedezzék fel és mutassák meg nekünk, szerintük miért érdemes élni, miért érdemes küzdeni?

A fotópályázatra 70 szebbnél szebb alkotás érkezett határainkon innen és túlról, a legfiatalabb fotós 9 éves, a legidősebb 69 esztendős. A beérkezett fotók meglepő módon az élet számtalan területét bemutatják, a klasszikusnak mondható családi témán túl nagy örömmel ismerkedtünk a természeti jelenségeket, hobbikat, állatokat megörökítő képekkel és a fogalmak vizualizálási kísérleteivel.

A zsűri tagjai (Fekete Zsolt fotóművész, Dr. Gáspár Imre szakorvos és Miholecz Judit pszichológus) által nagy gonddal kiválasztott harminc fotó így valóban átfogó képet nyújt az Élet apró és nagyobb csodáiról, melyekért érdemes élni és küzdeni.

A zsűri döntése alapján a legjobbnak ítélt képek alkotói:

Faragó Csaba, 26 éves, Budapest
Tóth Nóra, 24 éves, Budapest
Gonda Mónika, 24 éves, Budapest
Szabó Emese, 9 éves, Debrecen
Kolarics Zoltán, 38 éves, Budapest

A beérkezett összes alkotást az Alapítvány facebook-oldalán közzétettük, s külön díjazásban részesül a legnépszerűbb fotó alkotója: Kovács Róbert, aki Szerbiából küldte képeit. Az Alapítvány 2013. évi falinaptárát is a csakazértis-fotók díszítik, így egész évben velünk lehetnek a bíztató, erőt adó alkotások. A fenti díjazottakon kívül Barabás Klára Anna csíkszeredai és Bódogh Zsolt tatabányai pályázó képei kerültek a naptárba, a borítón Molnár Gergely hegyfalui alkotó „Szék a strandon” című fényképe látható.

A Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéken gyógyuló gyermekek és a nagyközönség is megismerheti e legjobb alkotásokat: a Harmóniaház lelkesen nyújtott kiállítási lehetőséget számukra. A 2012. november 16-án pénteken 16 órától tartandó megnyitón Áncsán Gabriella táncművész előadja a fotókhoz egyedileg tervezett koreográfiáját, a látogatók megismerkedhetnek a díjazott alkotókkal, valamint bepillantást nyerhetnek a debreceni Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszék életébe, Dr. Gáspár Imre, a Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszék szakorvosának képei által.

A megnyitót követően december 1-ig bárki megtekintheti a fotókat a Harmóniaház kiállító termében (Debrecen, Széchenyi u. 42.), hétköznap 10-16 óra között, és erőt meríthet korlátai ledöntéséhez, a nehéz időszakok átvészeléséhez.

A pályázat és a kiállítás megvalósításában nyújtott önzetlen segítségükért külön köszönetet mondunk az alábbi cégek tulajdonosainak:

Harmóniaház
Péter Képkeretezés
TENNO Fotó Kft.
A díjkiosztó ünnepségen készült képek megtekinthetők az Alapítvány facebook-oldalán!