Demeter Pisti

Demeter Pisti története

Pisti Hajdú-Bihar megyében, Újlétán lakik anyukájával és két testvérével.

Pisti 2008. október 15-én, 5 évesen került kórházba, sima lázasodással. A láza pillanatok alatt ment fel, és közben légszomja volt. A kórházban kiderült, hogy megnagyobbodott a lépe és a mája, amelyek felfele nyomták a rekeszizmokat, ez okozta a fulladást.

2008. november végén állapították meg nála az AML (Akut Myleoid Leukémia) típusú leukémiát. Az orvosok azt mondták, hogy Pistinek egyedi leukémiája volt akkor a világban, mert a jó (gyógyítható) és a rossz (kisebb százalékban gyógyítható) fajta leukémia egyszerre van jelen a szervezetében.

A kezelőorvosok konzultációt kértek más országokból, javaslatot vártak arra vonatkozóan, hogy milyen protokoll szerint kezdjék el a kezelését. Az ALL típusú leukémia szerinti protokollal indították a kemoterápiás kezelését. Sajnos Pisti szervezete erre a kezelésre nem reagált, így az AML típusú leukémia szerinti protokollnak megfelelő kezeléssel folytatódott a kemoterápiás gyógyítás.

Pár hónap elteltével február végén, március elején végzett vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy Pisti szervezetében a leukémiás sejtek nem pusztultak el, bár nem is szaporodtak a kemoterápiás kezelés során, hanem stagnáltak.

A kezelőorvos arról tájékoztatott, hogy nagyon gyorsan donort kell találni Pisti részére, mert őssejt-transzplantációra van szüksége. Családunk minden tagját megvizsgálták. Pisti nővére, Angéla 100% egyezést mutatott, így már 2009. április 9-én, Miskolcon megkezdődtek a steril boxra felkészítő kezelések.

2009. május 6-án (ez a dátum Pisti 2. születésnapja is egyben, melyet azóta is minden évben megünneplünk, idén volt a 12.) kapta meg az őssejtet, amely 14 nap múlva megtapadt és elkezdődött Pisti új élete.

Minden nagyon szépen alakult. Pisti eredményei jók voltak, így 2009. június 9-én haza is engedték, ahol steril környezet volt kialakítva számára és folytatódhatott a reményteli gyógyulás.

Mivel közben Pisti iskolakötelessé vált, magántanulóként kezdte el az általános iskolát, melyet végig kitűnő tanulóként teljesített.

Sajnos egy idő után az őssejtátültetés nem várt mellékhatásai jelentkeztek Pistinél: máj GVHD, ízületi GVHD, bőr GVHD, ami autoimmun betegséget jelent (a beültetett őssejt megtámadta a gazdaszervezetet). Ennek eredménye, hogy a lábában és a kezében a mozgása korlátozott lett és gyógytornára kellett járnia. A lába teljesen helyrejött, de sajnos a keze nem. A mai napig sincs ököl képzése. Hamarosan kezdődik az ultrahangos hegoldó kezelése. Amennyiben ez sem hoz eredményt, akkor műtéttel kell helyreállítani.

Érdekességként megemlítem, hogy Pistinek a transzplantáció előtt A típusú vércsoportja volt, és nem volt gluténérzékeny. A transzplantáció után váltott a vércsoportja B típusúra, és lisztérzékeny lett. Ez úgy történhetett meg, hogy Pisti nővére, aki a donor volt B vércsoportú és ő örökölte édesapjától a gluténérzékenységet, melyet az őssejttel átadott Pistinek.

Pisti jelenleg 12. évfolyamos gimnazista, tünetmentes, aki imádja a számítástechnikát és a humort. Tervei a jövőre nézve a számítástechnika területére irányulnak.

Méhész Ildikó

Pisti társa a naptárban: BALÁZSKA TIBOR r. törzszászlós PANDÚR kutyával

Tudj meg többet az Ő történetükről is!