Mik a leukémia általános tüneteit?

Az Orvos válaszolKategória: Kérdések a leukémiárólMik a leukémia általános tüneteit?
Attila kérdezte:

Kedves Doktor Úr! 
Azt szeretném megkérdezni, hogy mik azok a tünetek, melyeket ha felfedezek a gyerekemen, akkor érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy nem-e leukémiás? Mire kell figyelni?

1 válasz
Válasz:

Kedves szülő!
A leukémia a fehérvérsejtek számának rohamos emelkedésével és kóros sejtalakok megjelenésével járó betegség, amikor a fehérvérsejtek nem képesek feladatukat megfelelően ellátni a fertőzések leküzdésében. Ha a leukémiás sejtek megjelennek a csontvelőben, az egészséges vörösvérsejtek, vérlemezkék és fehérvérsejtek termelődése csökken.
A fehérvérsejtek elégtelen működése miatt a fertőzések gyakrabban jelentkezhetnek, fáradtság, gyengeség léphet fel. A vörösvérsejtek számának csökkenése miatt vérszegénység, a vérlemezkék elégtelensége miatt vérzékenység alakulhat ki, mely kiütések megjelenésével járhat. Ezek a kiütések nyomásra nem halványulnak el, már enyhe ütéskor, eséskor véraláfutások jelentkezhetnek. További tünet lehet még a lábfájás, megnagyobbodott nyirokcsomó, lép, máj. Legtöbbször vérkép vizsgálat veti fel a leukémia gyanúját, végső diagnózist azonban csak a csontvelővizsgálat adhat.
Üdvözlettel: Dr. Zele Zsuzsa