Mennyit ér egy defibrillátor?

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
a II. Rotary Félmaraton 1912 méteres Centenáriumi Futáson

Az I. Rotary Félmaraton csodás tavaszi délelőttjét sokáig emlegettük a tavalyi évben: számtalan mosolyt és szép emléket gyűjtöttünk be mindannyian, akik részt vettünk a jótékonysági futáson, sok új élménnyel és baráttal gazdagodtunk. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kiemelt célja, hogy az egészséges és beteg gyermekek, családjaik, az értük küzdő szakembergárda és a velük együtt érző helyi közösségek összefogjanak, közös programokon megismerjék egymást. Így nem volt kérdés, hogy 2012-ben is benevezünk a Rotary futóprogramjára.

Az alapítványi csapathoz nagy örömünkre csatlakoztak a Debreceni Egyetem hallgatói, Fábián István Rektor úr és munkatársai, majd az Egyetem több karának csapata, az Erasmus hallgatók, valamint az Egyetemi Könyvtár munkatársai is. A verseny előtti utolsó napokban pedig az a meglepetés ért minket, hogy az idén is nagy létszámban futó Debreceni Sportiskola bejelentette, ők is csatlakoznak az Alapítvány csapatához![singlepic id=203 w=320 h=240 float=right]

A Nagy Futás

Tanulva a tavalyi kavarodásból, idén az Élettudományi Könyvtár épülete elé szerveztük a találkozót, s a félkilenckor érkezőket már több száz fős, lila lufis tömeg fogadta a fák között (reméljük, nem tettünk nagy kárt a növényzetben). A hallgatók, a családok olyan természetességgel viselték lufijukat, mintha mindig is így járnának-kelnének, az idei trend a csuriba kötött lufi volt.

Az Egyetem főépülete elé vonulva meghallgattuk Fábián rektor úr megnyitó beszédét, majd a bemelegítő tornát követően már több ezres tömeg várta a rajtpisztoly eldördülését.

Ki-ki mérlegelte, hogy számára sok vagy kevés az 1912 méter, aszerint osztotta be erőtartalékait, s megkezdődött a futás! Nagy örömünkre mindenki épségben célba ért, a Gyulai István Stadionban megkapták érmüket a Rotary tagoktól, s a sportcentrum területén almát ropogtatva kipihenték a futás fáradalmait. Miközben a tavaszi napsütést élveztük, megszámolták a leadott kuponokat is.

[singlepic id=206 w=320 h=240 float=left]Íme a dobogós csapatok:

1. a „Leukémiás Gyerekekért Alapítvány – Debreceni Egyetem – Social Erasmus” 1534 fővel

2. az Eötvös DSE 235 fővel

3. a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 224 fővel

Külön öröm volt számunkra, hogy egy másik alapítvány, az Angyalszív Down Alapítvány is benevezett a versenyre, gratulálunk nekik az eredményes futáshoz és bátorítjuk őket, hogy jövőre ismét találkozzunk a Rotary Futáson!

Célunk az volt, hogy megmutassuk Debrecen közönségének: vannak közöttünk olyan kis hősök, akik megküzdöttek a leukémiával vagy más daganatos betegséggel, felnőtteket meghazudtoló bátorsággal néztek szembe a kezelés próbatételeivel, s büszkék vagyunk arra, hogy ők és jó pár társuk újra az átlagos kisgyermekek életét élhetik.

A lila szín a gyógyult rákbetegek színe, s az Alapítvány 20 éves jubileuma alkalmából a kuratóriumának tagjai az Alapítvány jelképéül ezért lila színű logót választottak.  A futóversenyen 500 lila lufival köszönte meg az Alapítvány a résztvevő jó szándékát, s a Rotary szervezőgárdájának a lelkes és kifogástalan programszervezést.[singlepic id=208 w=320 h=240 float=right]

Mondanunk sem kell, hogy a defibrillátor jó helyre került. A DE OEC Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéke év elején átköltözött a II. Belgyógyászati Klinika épületébe, új, tágasabb, beteg- és családbarát kórtermekbe kerültek a gyermekek, ahol minimumfeltétel a defibrillátor készülék, melyet most az 1534 futónak, ha tehetnénk, személyenként köszönnénk meg.

Mégis, ahogy Heteyné Rita, a kuratórium tagja, a futócsapat egyik szervezője mondta, a készüléknél is nagyobb értékű „nyeremény” számunkra, s a gyógyuló gyerekek számára az az összefogás, melynek tanúi lehettünk. Az a felismerés, hogy élnek, tanulnak, dolgoznak Debrecenben még sokan, akiknek a szívében él az együttérzés, a tenni akarás, a jó szándék – és ezt szívesen meg is mutatják, ha szükség van rá.

Köszönünk minden lépést, minden mosolyt, minden szervezkedést, minden jó szót, mellyel kitüntetik a leukémiás és más, daganatos betegséggel küzdő gyermeket.

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány külön köszönetet mond Verő Annamáriának és Gyurina Katának, hogy a Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéken dolgozókat és a kezelés alatt álló gyermekek családtagjait részvételre bíztatták, Pintye Leventének a hallgatói összefogás koordinálásáért, a Debreceni Egyetem rektori hivatalának, a karoknak és az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársainak, Jánosy Orsolyának, továbbá Gáspár Imre doktor úrnak a remek fotókért, s köszönjük a Rotary Klub Debrecennek, hogy megszervezték a II. Rotary Félmaratont és Centenáriumi futást. Jövőre is találkozunk!