Test, szellem, lélek együtt gyógyul

A hétköznapi életbe való visszatérés nem könnyű a gyermeknek, nem könnyű a családnak – sem anyagilag, sem lelkileg.

Általában a kezelés időtartama felemészti a családok anyagi tartalékait, gyakran jár az egyik vagy mindkét családtag munkájának elvesztésével, ugyanakkor az otthonába visszatérő gyermeknek továbbra is szüksége lehet gyógyszerekre, steril szobára, s az ellenőrzésekre történő utazások is költségesek.

Ehhez nyújt támogatást az Alapítvány megalapítása óta, s kiemelten 2014 óta, amikor a Szociális Alap létrehozásával a családok rendszeres támogatásra is lehetőség nyílt. Emellett a legszegényebb családokat az ünnepekkor élelmiszer-csomagokkal, a gyermekeknek ajándékok vásárlásával is támogatja az Alapítvány.

Annak érdekében, hogy a gyermek számára megkönnyítsék a visszailleszkedést, fontos a tanulásban való lemaradás csökkentése, a barátságok megtartásának megkönnyítése. A fekvőbeteg osztályon tartózkodó gyermekek felzárkóztatásával kórházpedagógus foglalkozik. Elindult a „Panda a székemben” program: a gyermek iskolai székébe egy nagy panda kerül, míg egy hasonló kicsi a gyermeknél van a klinikán. A nagy pandánál lévő táskába az iskolatársak tehetnek üzenetet beteg társuknak és viszont.

Régi hagyomány a gyógyult és kezelés alatt álló gyermekek számára nyaralások, kirándulások, táborok szervezése.  2014-ben sor került először a Rekreációs táborra megrendezésére, ahol a kezelés idején „szétszakadt” családok újra együtt lehettek, kikapcsolódhatnak.

Sajnos sokan számolnak be arról, hogy betegségük miatt távolság-tartóak velük a nem beteg gyermekek és felnőttek, ezért fontos feladata az Alapítványnak, hogy a beteg, gyógyult gyermekek és egészséges társaik közötti szakadékot áthidalja. Ezért minden alkalmat megteremtünk, amikor a gyógyult és egészséges gyerekek együtt játszhatnak, ünnepelhetnek, szórakozhatnak, s alkotói pályázatok kiírásával is ösztönöztük a Régióban élő civileket (rajz, irodalmi és fotópályázat), hogy közelebb kerüljenek e kétségkívül ijesztő témához: a betegséghez!

Kórházpedagógus

Ácsné Engi Mónika vagyok. 1973-ban születtem Debrecenben. Férjemmel és fiammal élek együtt. A gimnázium befejezése után, idegenforgalmi ügyintézőnek tanultam. Diplomámat 1996-ban szereztem a Kölcsey Ferenc Református Főiskolán, Debrecenben. Ezután a Bocskai István, majd az Arany János Általános iskolában dolgoztam. A  GYES  után pedig, 2010. októbere óta, a DEKK Gyermekklinika – Gyermekhematológia osztályán dolgozom, kórházpedagógusként. Feladatom a tartósan gyógykezelt gyermekek tanítása, fejlesztése, a sok játékkal, mesével, oldjam a feszültséget a kórházi tartózkodásuk során és segíteni őket a visszailleszkedésben. Azt gondolom, hogy ezt sikerül is megvalósítanom.

Amigos a gyerekekért alapítvány, debreceni csapata

2019 februárjában kezdődött a mi történetünk, amikor az Amigos a gyerekekért alapítvány 12 alapító taggal megkezdte működését Debrecenben. Szeptemberben 19 és mára már 27 egyetemista mondhatja büszkén magáról, hogy Amigo. Önkéntes tevékenységünk célja, hogy minél több gyermekhez eljussunk a kórházakba és szebbé varázsoljuk a napjukat. Angol, német, francia, spanyol, olasz, román és vietnámi nyelveket játékosan tanulva igyekszünk motiválni a gyerekeket a gyógyulásra. Jelenleg a DE KK Gyermekgyógyászati Klinikán és a Gyermek Hematológia-Onkológián látogatjuk kis barátainkat hetente 3 napon. Fiatalok lévén szeretnénk példaként állni a gyermekek előtt, kiszakítani őket legalább néhány óra erejéig a kórház falai közül, elrepíteni őket a nevetés, jó kedv és a felszabadult közös együttlétek világába. Szeretnénk nekik boldog perceket ajándékozni: kézműveskedünk együtt, az ünnepeknek megfelelő tematikájú tárgyakat, díszeket készítünk. Társasjátékozunk, belecsempészve egy kis nyelvtanulást, hiszen nagyon menő dolog például többféle nyelven megtanulni köszönni, angolul Unozni….:D Szeretnénk, ha a gyerkőcök visszakerülve megszokott közegükbe, boldogan mesélhetnének arról, hogy egyetemista barátaik vannak, és milyen menő dolog, hogy 3-ig elszámolnak spanyolul.  

Fantasztikus érzés a gyerekek nyitottsága, barátsága és öröme, az hogy mosolyt csalhatunk az arcukra. Ugyanakkor rengeteg dologra tanítanak minket is kis barátaink. Egy-egy bevetés alkalmával az a szeretet, amit mi is kapunk tőlük, a mi napjainkat is szebbé varázsolja. Az Amigos olyan élményt és emléket ad számunkra, ami a szívünkbe íródik és magunkkal hordozzuk egy életen át.

Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 34 bohócdoktorunk 16 gyermekkórházat és 3 idősotthont látogat heti rendszerességgel. Bohócdoktoraink speciálisan képzett előadóművészek, akik munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A vizitek alkalmával elsősorban természetesen a gyermekeket próbáljuk felvidítani, vagy elterelni gondolataikat a játék felé, de örömmel vonjuk be a varázslásba a szülőket, sőt a kórházban dolgozó orvosokat és nővéreket is. Nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére. Alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez. A tíz tagállam alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag. A nemzetközi képzések és a közös rendezvények remek alkalmat kínálnak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai megosszák egymással tapasztalataikat és tudásukat.

 

Terápiás Kutya

A nevem Fekete Róbert. Közel húsz éve foglalkozom kutyakiképzéssel, amit eleinte hobbi szinten űztem. 2006-ban sikeresen teljesítettem a Trainer Kutyakiképző Iskola által szervezett, elméleti és gyakorlati részből felépülő kiképzésvezetői és segédképző tanfolyamot, melynek tematikájában szerepeltek jogi és szabályzat alapismeretek, állategészségtan, kinológia-kiemelten az alkalmazott etológia, a kutyakiképzés elméleti és gyakorlati alapjai, BH, illetve IPO 1-3 (nyomkövetés, engedelmességi gyakorlatok, őrző-védő munka). Ekkor kezdtem kiállítási kutyák képzésével foglalkozni. Ezt követte több szolgálati kutya felkészítése, kezeim közül kerültek ki kutyák a rendőrséghez, a Honvédelmi Minisztériumhoz és speciális mentőszervezetekhez. 2014-ben lehetőségem nyílt ismereteim bővítésére, amikor bekerülhettem a segítőkutyások világába. Az elvégzett habilitációs kutyakiképző tanfolyamnak, illetve a megszerzett habilitációs kutya kiképzője megnevezésű szakképesítésnek köszönhetően fejlesztő terápia céljából megfordultam többek között a debreceni gyermekpszichiátrián, a Szivárvány Korai Fejlesztő Központban, valamint a Debreceni Fogyatékosokat Ellátó Intézményben. Segítettem területátvizsgáló kutya felkészítésében a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának. Az ő felkérésükre vettem részt a DE ötödéves orvostanhallgatóinak oktatásában, valamint a FEI lakói számára szervezett karácsonyi meglepetésben, kutyás élményterápiával. Jelenleg felvilágosító előadásokat, illetve terápiás foglalkozásokat tartok Egyesületünk kereteiben ( Mancsok és Paták Terápiás Egyesület ) gyermekek, kismamák és idős emberek részére, emellett élményterápiás foglalkozásokat vezetek ép és sérült, bölcsis, ovis és iskolás gyermekeknek, valamint felnőtteknek ( többek között, a Homokkerti, a Tégláskerti és a Debrecen Bánki Református óvodákban, illetve a Debrecen Bánki Református , az Ebesi és a Kazinczy általános iskolákban ).Ezen kívül élményterápiás foglalkozásokat tartok a Debreceni Egyetem Gyermek Onkológiai és Hematológiai osztályán. Két állandó kísérőm egy négy éves Golden retriever kutyus, Mici, valamint egy másfél éves labrador.