Tények a gyermekkori rosszindulatú megbetegedésről

Magyarországon évente kb. 230 új gyermekkori rosszindulatú megbetegedést regisztrálnak az Országos Gyermektumor Regiszter adatai alapján. Míg a múlt század közepén a leukémiás gyermekek szinte kivétel nélkül életüket vesztették, napjainkban, az új protokollok kidolgozásának és a kemoterápiás szerek fejlődésének köszönhetően, a gyógyulási ráta ugrásszerűen megnőtt. Sajnos még a közel 80%-os öt éves túlélési arány ellenére is a gyermekhalandóság okai között a második helyen szerepelnek.

A gyermekkori daganatok kezelésében a cél a teljes gyógyulás elősegítése. A terápia három fő pillére a kemoterápia, a sugárkezelés és a sebészet mellé felsorakoztak a daganatos betegségek molekuláris vizsgálata alapján fejlesztett célzott kezelési módszerek. A daganat-ellenes kezelés mellékhatásai súlyosak lehetnek. Nagyon fontos, hogy ezeket a szövődményeket támogató, ún. szupportáló kezelésekkel előzzük meg vagy csökkentsük. Nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a lehető legjobb életminőséget biztosítsuk azoknak a gyermekeknek is, akik nem vagy rosszul reagálnak a kezelésre. A test és a lélek együtt gyógyul leghatékonyabban: nagyon fontos, hogy ápolásuk ne csak „szakszerű”, de szeretetteljes is legyen. Barátságos, emberi és családközpontú környezetben gyógyuljanak a gyerekek.

A leukémiák, limfómák kezelése csaknem folyamatos. A kezelés első hat hónapjában legfeljebb 1-2 hetes szünetet tarthatunk. A szervekhez köthető, ún. „szolid” tumorok gyógyítása során, mint például vesedaganatok, csonttumorok, agydaganatok stb., általában 3-4 hetente alkalmazunk egy-egy néhány napon vagy egy héten át tartó kezelést.

A hatékony kezelések és az emelkedő gyógyulási arány miatt ma hazánkban minden 870, fiatal (15-19 éves) közül egy gyógyult leukémiás vagy gyermekkori rosszindulatú daganat túlélője. Mindennek következményeként jelentősen több késői mellékhatással is számolnunk kell, s a későbbi években pedig az újabb betegségek kialakulásának esélye miatt folyamatos követés javasolt. A kezelés befejezése után kezdetben néhány hetente, később félévente, majd évente járnak ellenőrzésre ezek a gyermekek. Általában a kezelés után 3 évvel valószínű a gyógyulás, s 5 év után csak kivételes a visszaesés.

Ha az ötéves ellenőrzésen is minden rendben van, a debreceni Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztályon kezelt gyermekek megkapják az „Élet Karkötőjét”, hogy emlékezzenek arra, milyen bátran küzdöttek azért, hogy újra egészségesek legyenek.

(Adatok forrása:Jakab Zs, Garami M: Magyar Gyermekonkológiai Hálózat: Országos Gyermektumor Regiszter. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 23. 19-23., 2018.)