Bemutatkozás

A daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyulása minden család számára nehéz lelki és anyagi terhet jelent. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány több évtizedes munkájával bizonyította, hogy az adományokkal és adónk felajánlott 1 százalékával valóban hatékonyan tudunk segíteni. 


Céljaink

A Debreceni Egyetemen működik az ország nyolc gyermekonkológiai és hematológiai központjának egyike. Részlegünk a második legforgalmasabb központ és az egyetlen ún. hármas progresszivitási szintű központ itt az Észak Alföldi régióban. Az  ellátást közvetlenül támogatja a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, melyet szülői kezdeményezésre, Hajdú-Bihar megyében első civil szervezetként, az országban pedig másodikként jegyezték be 1990-ben.

Az Alapítvány fő célja, hogy a Gyermekgyógyászati Intézettel szorosan egyeztetett módon, optimálisan támogathassa a Debreceni Egyetemen folyó leukémiás, daganatos és egyéb súlyos vérképzőszervi betegségben szenvedő gyerekek kezelését.

Nagyon sokféle ponton lehet hatékonyan támogatni az ellátást. Az államilag finanszírozott vizsgálatok és gyógykezelések esetében nem szükséges többlet-forrás bevonása, de vannak olyan pontjai az ellátásnak, ahol jól jön a segítség. Az ide bekerülő gyermekek tartós és a szervezetüket – testüket, lelküket – megterhelő gyógykezelést igényelnek. A nehézségeket hatékonyan enyhíti a szülők jelenléte. Az érintett családok többségénél egy szülő, munkáját feladva vállalja, hogy gyermeke mellett lesz a kezelés hónapjaiban. A kieső bevétel mellett egyes támogató kezelések, táplálék-kiegészítők, így egészséges, ám mégis a beteg gyermek igényinek, kívánságának megfelelő élelmiszerek beszerzése is megterheli a családi kasszát. Ez minden családot megvisel, de különösen azokat a hátrányos helyzetű családokat, ahol a gyermekek már betegségük kialakulása előtt is olyan rossz körülmények között éltek, hogy alapvető szükségleteiket is nehezen tudták biztosítani szüleik. A kezelés utáni hónapokban pedig gyakran speciális körülményeket, például különlegesen tiszta, csíraszegény lakókörnyezetet kellene biztosítani számukra.


Alapítványunk évente mintegy 40 millió forintból gazdálkodik. Ennek körülbelül harmada az adó 1 %-ának felajánlásából adódik. Ez az összeg azonban az egyébként örvendetes jogszabályi változások miatt évről-évre csökken. Lelkes csapatunk pályázatokkal, rendezvények szervezésével és új támogatók felkutatásával igyekszik növelni a bevételt. Számos más alapítvány, civilszervezet igyekszik segíteni a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.

Alapítványunk ereje

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány abban különleges, hogy a kuratórium tagjai, az alapítvány munkatársai az osztályon élik mindennapjaikat, a gyermekek között. Fontosnak tartják, hogy a beteg gyermekek és szüleik ne csak a magas színvonalú szakmai munkát, egyfajta „steril” gyógykezelést ismerjék és éljék meg. Oldott, barátságos, szeretetteljes környezetben könnyebb elviselni a betegség és a kezelés óhatatlan tehertételét.

Ezért minden tőlük telhetőt megtesznek ennek a gyermek- és családbarát környezetnek, légkörnek a megteremtéséért!

Minden héten friss gyümölcsöt, tejtermékeket kapnak a gyermekek. Közösen pizzázunk, szülinapozunk, kézművesedünk a kezelés alatt álló kis betegekkel. A kuratórium tagjai ismerik a gyerekek kívánságait, kedvenc játékaikat, együtt örülnek és sírnak a szülőkkel. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány pontosan tudja, mire van aktuálisan szükségük a gyerekeknek és minden erőnkkel igyekszünk is megadni azt nekik. A Debrecenen kívül lakó édesanyák számára alapítványi támogatással mamaszállót működtetünk. A kórtermekben kényelmes, ergometrikus fotelokat helyezünk el a szülők számára. Biztosítjuk a könnyen tisztítható, higiénikus kórházi védőruházatot, a gyermekek őrzését megbízhatóbbá tevő monitor rendszert. A gyógyítómunkát könnyítő, korszerűsítő műszereket szerzünk be. A pénzbeni és tárgyi adományok közvetlenül jutnak el a beteg gyermekhez, a kezelőkhöz, a családokhoz.


Átláthatóság

Nagy öröm számunkra, hogy sok lelkes, segítő szándékú emberrel kerülünk kapcsolatba az Alapítványon keresztül. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy sokakat visszatart a felajánlástól az, hogy nem látják pontosan, mire fordítódik a támogatási összeg. Nagyon fontos, hogy az embereket hitelesen tájékoztassuk arról, hogy hogyan kerül felhasználásra a befolyt támogatás. Erre az Alapítvány honlapján, azon belül is az Átláthatóság oldalon van lehetőség. Itt pontosan lehet követni munkánkat, beszerzéseinket és azon támogatott családok történetét, akik vállalják a nyilvánosságot. Vannak azonban, akik csendesebbek, s bár szinte összeroskadnak gyermekük betegségétől, nem mernek segítséget kérni. Mi  itt vagyunk az osztályon, itt vagyunk velük, és mivel ismerjük őket, tudunk segíteni nekik is.


Projektek, programok

Az elmúlt években, haladva a kor kihívásaival, az Alapítvány munkájában is igyekszünk projektekben gondolkozni és nem elaprózni a ránk bízott adományokat. Célzottan próbálunk nagyobb támogatásokkal segíteni, amelyek ténylegesen és hosszú távon javítják a gyermekek és családjaik életminőségét. A kicsik számára a kezelésük alatt az osztályon, a fenntartó kezelés alatt és gyógyulásukat követően is olyan programokat szervezünk, amik segítik a társadalmi visszailleszkedésüket.

Számos rendezvényünk hagyománnyá vált az alapítvány és az osztály életében. Évek óta hangulatos, visszatérő a Betegek Világnapján megrendezett „Hallják meg az Égiek!” Programunk. 2019-ben indítottuk útjára a „Mosolygó Majálist” ahol a nálunk gyógyult valamennyi gyermeket meghívjuk egy közös ünneplésre. Büszkék vagyok az alapítvány által létrehozott Gondolunk Rátok-díjra, mellyel olyan támogatóinkat tüntetjük ki, akikkel hosszú távú gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk. Fontos mérföldkő és várva várt ajándék a gyógyult gyermekek életében az „Élet karkötője”, melyet azok a Debrecenben kezelt gyermekek kaphatnak, akik már legalább öt éve, vagyis véglegesen gyógyultak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyógyításban együttműködő szakemberek – orvosok, ápolók, pszichológus, dietetikus, pedagógus – naprakész tudással rendelkezzenek, ezért az Alapítvány támogatja a továbbképző rendezvényeken való részvétel lehetőségét.


Hálásak vagyunk minden felajánlásért

Hálásak vagyunk minden felajánlásért, mellyel megkeresik Alapítványunkat.
Igyekszünk hídként összekötni a ránk bízott adományokat azokkal, akik leginkább rászorulnak. Tudjuk, hogy az emberek többsége számos szállal kötődik civil szervezetekhez, egy rokon, egy ismerős, a gyermeke óvodája, iskolája, munkahelye által. Emellett hirdetésekkel is igyekeznek az alapítványok felhívni munkájukra a figyelmet. Mi azt javasoljuk, keressenek olyan alapítványt, amely felé joggal táplálhatnak bizalmat, mert hiteles és átlátható működésük nyújt biztosítékot arra, hogy szakszerűen, hatékonyan és szeretettel támogatják azokat, akik valóban rászorulnak a segítségre.