20 év eredményei

Harminc éve még 30%-os volt a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulási aránya, amely napjainkra 70% fölé emelkedett. Az Alapítvány munkájának legfontosabb eredménye, hogy ehhez a hatalmas előrelépéshez hozzájárulhattunk. Az Alapítvány − mindenek fölé helyezve a ránk bízott beteg gyermekek gyógyulásának érdekét − közvetlenül támogatja az Észak-Alföld Régió egyetlen gyermek-leukémiás és daganatos szakellátóhelyét, a DE OEC Gyermek-gyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéket. Teljes bevételünket, amely az elmúlt 20 évben meghaladta a 100 MFt-t, a debreceni központ által gondozott betegekre, gyógyulási esélyük, kezelési feltételeik, hangulatuk és közérzetük javítására fordítottuk!

Költségvetésünk jelentős tétele az alapítványi támogatással működő, részmunkaidős munkatársak fizetésének és közterheinek kigazdálkodása. Az Intézmény által alkalmazott munkatársak szakmai-tudományos fejlődését kongresszusi részvételük részleges átvállalásával támogatjuk. A működési költségeket minimális szinten tartjuk.   

Az elmúlt 20 évben mintegy 30 MFt értékben vásároltunk nagy értékű műszereket. A fekvőbeteg osztályra a citosztatikumok szakszerű kezeléséhez nélkülözhetetlen „lamináris boxot”, pontos és biztonságos kiszolgáltatásukhoz szükséges infúziós pumpákat, a pontos észlelést lehetővé tevő pulzoximétereket, automata vérnyomás-mérőket, EKG készüléket, mérlegeket, a komfortos elhelyezést lehetővé tevő, biometrikus betegágyakat, a kórházhigiénés munkát támogató ágytálmosót. Oxigén- és vákuum-hálózatot építettünk ki.

[singlepic id=252 w=320 h=240 float=right]

Minden kórteremben és a mamaszállón van tv, computer. A korábbi videó készülékeket DVD lejátszó váltotta fel. A betegdokumentációs, adminisztrációs, tanszéki oktató- és kutatómunkát, kommunikációs feladatokat informatikai berendezések segítik. Hasonló berendezési tárgyakkal, kétszemélyes, „baba-mama” kórtermek kialakításával és felszerelésével támogattuk a Gyermekgyógyászati Intézetnek azokat a társosztályait is, ahol sebészi kezelésük, intenzív ellátásuk ideje alatt megfordulnak a betegeink. A Neurológiai Szakrendelés helyiségében korszerű EEG készüléket helyeztünk el, amely az agydaganatos és leukémiás betegek kivizsgálásához szükséges. Támogattuk gasztroszkóp beszerzését, amellyel betegeink mesterséges táplálásához szükséges eszközöket lehet behelyezni. Az Intenzív Osztályon gyorsdiagnosztikai készüléket, a rutinlaboratóriumban hematológiai automatát helyeztünk üzembe, majd cseréltünk korszerűbb készülékekre. Kutató laboratóriumainkat CO2 termosztáttal, digitális analitikai mérleggel, „lamináris flow”-val, pH-mérővel, speciális fagyasztó-berendezésekkel, ELISA és M-FISH automatákkal szereltünk fel.

Egyre jelentősebb összeget fordítunk egyszer-használatos eszközökre, így infúziós szerelékekre, csontvelő biopsziás és lumbálpunkciós tűkre, perifériás és mélyvéna kanülökre, tápláló szondákra, védőruhákra, szájmaszkokra, speciális védőkesztyűk vásárlására költ. A fekvő-betegellátás finanszírozása az utóbbi években folyamatosan szigorodott. Ezért a tavalyi évben elhatároztuk, hogy Alapítványunk adó 1%-ból származó bevételének 10%-át olyan nagyértékű és innovatív gyógy-szerek beszerzésére fordítja, amely az Intézményt megterhelheti.

[singlepic id=255 w=320 h=240 float=]      [singlepic id=253 w=320 h=240 float=right]

Fontos feladatunk a fekvőbeteg osztály és a szervesen hozzátartozó mamaszálló felszerelése, komfortszintjének fejlesztése. Több alkalommal vállaltunk át karbantartási munkálatokat, szereztünk be konyhai eszközöket, háztartási gépeket, bútorokat.

Alapítványunk és egyik fő támogatónk elsők között csatlakozott a Danone Kft. által kezdeményezett, országos táplálkozási programhoz. Ennek keretében folyamatosan biztosítjuk a gyermekek részére az osztályon és otthon egészséges gyümölcsöket, 100%-os gyümölcsleveket, probiotikus és egyéb tejtermékeket. A súlyos állapotú betegek számára gyógytápszereket szerzünk be. A fekvőbetegek táplálási tervét egyedileg, szakember segítségével dolgozzuk ki. Ezért kérjük, hogy a szülők beszéljék meg az orvosokkal és a nővérkékkel, hogy mit adnak még gyermekeiknek!

 [singlepic id=257 w=320 h=240 float=]   [singlepic id=256 w=320 h=240 float=right]

Nem feledkeztünk meg hangulatos rendezvények, foglalkozások, kirándulások szervezéséről sem. A hátrányos helyzetű betegeket és családjaikat igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten kiemelten támogatni.