Biró Gábor és Nara története

Sziasztok, Biró Gábor rendőr őrmester vagyok a Barabási Határrendészeti Kirendeltség kutyavezetője.

Életem történetéről röviden annyit, hogy az érettségit egészségügyi szakközépiskolában szereztem, ahol megtanultam, hogy segíteni jó az embereken. Azóta is nagyon szeretek segíteni, de rájöttem, hogy ettől sokkal többet tudok tenni értük. Meg is tudom őket védeni a bajtól, balesetektől, de sajnos a betegségektől nem. Viszont évente több alkalommal is vért adok, amivel tehetek az egészségük érdekében is egy kis csekélységet.

2014-ben végeztem el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát, ami után 2018-ig útlevélkezelőként dolgoztam, majd ezt követően éreztem, hogy váltanom kell és 2019-ben már Dunakeszin el is végeztem a Kábítószerkereső kutyavezetői tanfolyamot.

Azóta Szabolcs-Szatmár- Bereg megye több határátkelőhelyén is kutatói, pontosabban kutyás kutatói tevékenységet látok el.

Több megpróbáltatáson is keresztülmentem a tanfolyam elvégzése alatt, mivel több kutyus is alkalmatlannak bizonyult a tesztek során, de az élet a végére tartogatta a legjobbat, Narát a mostani társamat, akivel a képen láthattok. Nara fogékonyságának, és ügyességének köszönhetően rövid idő alatt képesítést szereztünk az együttes munkára.

Nara története csodásan indult és folytatódik is. Őt Nógrád megyéből egy civil személytől kaptam, aki mindent megtett a kutyus kiváló körülményeinek megteremtéséhez. Mindent a gazdival csinált, autókázás, horgászat, kirándulás, de már nem nagyon tudott vele foglalkozni, mivel nagyon munkaigényes a kutyus, ezáltal úgy döntött, hogy megpróbál keresni neki egy új gazdát, aki ugyanolyan szeretetben gondozza és még talán egy kicsit többet is ad neki. Így lettem én Nara új gazdija mondhatnám szakmaibban is, a vezetője. Az első közös sétánk során találkoztam egy Szabolcs megyei kollegámmal, aki régóta kutyavezető, látott már ezt, azt. Az első mondatát sohasem fogom elfelejteni: „Ő az a kutyus, akit te régóta kerestél!!”

Minden napunk együtt telik, a munkába meneteltől a napi megpróbáltatásokon keresztül a hazaúton át egészen a vacsoráig illetve a „jó éjszakát” szavakig, amelyet követően a megnyugtató sóhajtás következik Narától, amely azt jelenti számomra, hogy köszönöm gazdi, hogy jó vagy hozzám.

A munkám során mára már elképzelhetetlennek tartom azt, hogy nélküle lássak el szolgálatot. Már minden napunk egységes, és most míg írom ezeket a sorokat, beszökött hozzám a nappaliba, hogy megnézze, hol vagyok, jól vagyok-e, labdázok-e kicsit vele?!

A munkámban a változatosságot szeretem a leginkább, és azt a csodát, hogy mi mindent ki lehet hozni egy kutyusból, amit eleinte elképzelhetetlennek tartottam.

Továbbra is nagyon fontos szerepet játszik életem során a mások megsegítése, ezért ennek jegyében is telnek a napok, ezáltal is szeretném megköszönni, hogy ennek a naptárnak az elkészültében részt vehettem, és amíg tehetem, nagyon szívesen állok rendelkezésre.

Családi állapotomról egy kis kulisszatitok, hogy körülbelül a naptár megjelenésének az időpontjában fogom a kedves páromat feleségül venni, aki számomra egy nagy valóságos csoda az életemben. Ezúton is köszönöm neki, ha olvassa e sorokat, hogy amíg élek szeretni fogom őt!

Biró Gábor