Kalán Ferenc és Rony története

Kalán Ferenc r. őrnagy vagyok. 2010-ben kaptam azt a megtiszteltető feladatot a főkapitányság vezetésétől, hogy irányítsam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályán lévő kutyás szakcsoportot. Azóta a csoport alosztállyá fejlődött, és a megyénkben lévő valamennyi kutyavezetői szakterület szakmai irányításának stafétabotját átadták nekem. Jelenleg egy igen megbecsült, értékes kutyavezetőkkel, és nagyszerű szolgálati kutyákkal működő megyei állomány dolgozik ezen a szakmai vonalon is.

A szolgálati kutyák sajnos -annak ellenére, hogy hű társunkká válnak a mindennapokban- nem szolgálnak több évtizeden át. Átlagosan 7-8 év aktív pályafutásuk után az idő vasfoga őket is utoléri, így “nyugdíjba vonulnak”. Fiatal versenyzők veszik át helyüket, és kezdődik előröl a rendszerbe állítás folyamata, azaz a hatékony kiválasztás, szakmai kiképzés és a kemény mindennapok.

A fényképeken szereplő fekete németjuhász fajtájú eb is egy ilyen előképzés alatt álló egyed. Rony az új csillag. Nagy reményekkel, igazán emberi szeretettel körülvéve kezdtem meg az előképzését. Két szakterületen kívánom foglalkoztatni: tetemkeresés, személy-felkutatás, személykeresési feladat áll előtte. Bízom benne, hogy számos sikerben lesz részünk, sok élményekben gazdag “ügyet oldhatunk meg” közösen. Kondicionálását tervszerűen, célszerűen az időigényes eltűnt személyek felkutatására specializálom. Képzésében a nagy igénybevétel áll a központi helyen. Előre láthatóan hosszú órás kutatások is előfordulhatnak a pályafutása során. Erre már kamaszkorban fel kell készíteni. Nem is sejti, hogy bár az „edzései” még játékosak, mégis a valódi életre, a nagy feladatokra irányulnak.

Rony jelenleg 2 éves, egy nyíregyházi nyugdíjas kolléga saját neveléséből származik. Percek alatt alakult ki közöttünk mesés, szoros kapcsolat. Igaz is a mondás: a kutya választ gazdát. Első látásra szerelemmé vált, de az igazi alkalmazásban, legyen az képzés vagy éles helyszíni munka, mindig félre kell tenni az érzelmeket, és az életünket a szolgálatnak szentelve kell végrehajtani a ránk háruló feladatokat.  

Kalán Ferenc