Kántor Boróka

Kántor Boróka története

Boróka betegsége 2020 augusztusában kezdődött. Nagyszülőknél nyaralt, amikor egyik reggel elkezdte fájlalni az egyik csípőjét. Először arra gondoltunk, biztosan növekszik. Másnapra már a combja is fájt, és mivel csecsemőként volt gond a csípőjével, a nyaralásból hazafelé megálltunk Nyíregyházán, hogy a Gyermek Ambulancián megvizsgáltassuk, mi okozza a fájdalmat. Három óra múlva kétségbe esve búcsúztunk el apától és a testvérétől, mert azonnal elkülönítőbe helyeztek el bennünket. A feltételezett diagnózis leukémia volt. Két nappal később 2020. augusztus 17-én kerültünk át a Debreceni Gyerekklinika Hematológi- Onkológiai Tanszékére, másnap pedig már tudtuk, hogy Borókának magas rizikójú Akut Lymfoid Leukémiája van. Egy héttel a lábfájdalom jelentkezése után, megkezdtük a kemoterápiás kezelést.

Sajnos egy hónap kezelés után komoly szövődmények, bélrendszeri vérzések, jelentkeztek, amelyek miatt négy műtétre került sor két héten belül, és majdnem öt hétig voltunk elkülönítve az intenzív osztályon. Ezalatt az idő alatt a sok fekvés miatt az izomzata annyira elgyengült, hogy nem tudott felülni és lábra állni, tolókocsiba kényszerült. A november arról szólt, hogy újra megtanultunk ülni, lábra állni és járni. Először segítséggel, majd önállóan is. Fokozatosan megtanult újra enni is, mert a műtétek miatt sokáig szájon keresztül nem ehetett. Decemberben folytathattuk a kemoterápiás kezeléseket, amelyek ezután már jóval kevesebb szövődménnyel, 2021. június 14-én értek véget.

Jelenleg fenntartó kezelést kapunk, ami várhatóan másfél évig tartó gyógyszerszedést jelent. Ha minden rendben alakul, a fenntartó kezelés után lesz még egy csontvelő-biopszia, és szövettani vizsgálat.

Hiszünk benne, hogy le fogjuk győzni a betegséget, és Boróka hosszú, egészséges életet élhet majd.

Kántor Tímea

Boróka társa a naptárban: SZŐKE ZOLTÁN r. törzszászlós MIA kutyával.

Tudj meg többet az Ő történetükről is!