Nyiregyházi Róbert és Nico története

Nyiregyházi Róbert rendőr őrmester vagyok. Jelenleg a Csengeri Határrendészeti Kirendeltségen dolgozom Nico nevű szolgálati kutyámmal járőrként.

A pályafutásomat Nyírbátorban kezdtem a Készenléti Rendőrség kötelékében, de nem éreztem magam teljesnek ebben a munkakörben. Régi gyerekkori álmom volt, hogy kutyákkal foglalkozzak. A jelenlegi szolgálati helyemen már volt kettő kereső kutyával rendelkező kolléga. Számomra mivel már gyerekként is nagyon vonzó volt ez a szakma, csodálva néztem, ahogyan a kutyákkal dolgoztak. Munka közben amint lehetőségem nyílt arra, hogy figyelemmel kövessem miként és hogyan dolgoznak a kutyák, egyetlen alkalmat sem szalasztottam el és élveztem minden pillanatát. A kollégák, akik eközben nagyon jó barátaim is lettek különböző helyekre jártak kutyás bemutatókat tartani. Én saját szabadidőmet ráfordítva elmentem velük, és próbáltam ellesni minél több kutyákkal kapcsolatos tudnivalót.

Egy nap adódott egy lehetőség, hogy én is közéjük tartozhatok, mint kutyás járőr. Emlékszem, amikor megtudtam, hogy a vezetőimnek megfelelek minden szempontból és élhetek ezzel a lehetőséggel, a szívem a torkomban dobogott.

2018-ban végeztem Dunakeszin a kutyakiképző központban, és attól a naptól fogva teljesen megváltozott minden. Mikor úgymond kikerültünk a kutyámmal az utcára, mint járőrpár, mindig arra törekedtem, hogy abban, amire gyerekkorom óta vágytam, amiért küzdöttem, a lehető legjobb legyek.

Azóta már számos helyszínen vagyunk túl Nicoval, számos kutyás bemutatón. Nagyon sok eredményt értünk el ketten és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Számomra a kutyám nem csak a kutyám, hanem egy családtag, a társam.

A kutyás bemutatókon hihetetlenül jó érzés, amikor látom a gyerekeken, hogy az, amit tudunk adni nekik abban a pár percben, az örömet okoz számukra. Remélem, még nagyon sokszor megtehetjük ezt, nagyon sok mosolyt tudunk még csalni az arcokra. Az én egyik álmom valóra válhatott ezzel, hogy kutyás lehettem. Merni kell álmodni és merni kell tenni érte, hogy az valóra is váljon.

Nyiregyházi Róbert