Balázs Dzsenifer Gréta

Balázs Dzsenifer Gréta története

Dzseni 12 éves volt, amikor 2016 végén sokat fogyott, és egyre gyakrabban fáradékonyságra panaszkodott, ezért a háziorvosunk elküldött minket vérvételre. A vérkép vérszegénységet mutatott, illetve azt, hogy a szervezetében egy erős gyulladás állt fenn, aminek az okát nem tudták megmondani.

A laboreredményt követően továbbküldték góckutatásra, hogy megtudjuk, mi állt a gyulladás hátterében. Jártunk fogászaton, aztán mivel Dzseninek felső légúti panaszai voltak, fül-orr-gégészetre is mentünk, ahol antibiotikumot írtak fel neki. Egy héttel később vissza kellett mennünk, de még mindig nem múlt el az arcüreggyulladás, ezért Dzseni újabb antibiotikumot kapott.

Belgyógyászaton is jártunk, onnan egyből hasi ultrahangra küldték. Először nem mondtak semmit, aztán az ultrahangos orvos megkért, hogy menjünk vissza vele a gyermekorvoshoz. Ott elmondták, hogy nagyobb a mája és a lépe, és a veséinél is láttak valamit. Azt feltételezték, hogy ez egy régebbi vesemedence gyulladás miatt lehetett. Innen azonnal továbbküldték a nefrológiára, ahol Dzsenit egy vese szakorvos vizsgálta meg. Ott egy újabb ultrahanggal később kiderült, hogy a veséi majdnem kétszer akkorák voltak, mint amilyennek az ő korában lenniük kellett volna. Vesebiopsziát és csontvelőmintavételt végeztek, ezekből az orvosok pedig háromfajta betegségre gyanakodtak: szarkómára, limfómára és leukémiára. 

A végső diagnózis ALL (akut limfoid leukémia) volt. 2017. március 24-én indult a kemoterápiás kezelés. Dzseni vénái nem bírták a sok tűszúrást, folyamatosan eldurrantak, ezért 27-én megtörtént a port-a-cath behelyezése. A kezelés három blokkból állt. Az első blokk szteroiddal kezdődött, ami fokozatosan, rövid idő alatt olyannyira leépítette Dzseni izomzatát, hogy ágyhoz és kerekesszékhez lett kötve. Nem tudott egyedül felülni, de még a fejét sem tudta elfordítani. A sok gyógyszert már nem bírta bevenni, a hányás és étvágytalanság pedig, mint mellékhatások, gyorsan jelentkeztek, ezért orrszondát kellett betenni – ezen keresztül kapta a gyógyszereket és a táplálékot.

Dzseni szervezete szerencsére jól reagált a kezelésre, bármennyire is tönkretette őt ez az egész mentálisan és fizikailag is. Nagyon sok időt töltöttünk el a kezelés alatt a kórházban, ami nem kicsit viselte meg a családunkat. Dzseni húga, Noémi akkor 8 éves volt, és nem értette, miért pont az ő testvére lett beteg, és miért voltunk tőle annyit távol. A szeme előtt zajlott le az egész betegség, a rosszullétek, a kezelés, ezért sokat sírt. Hiányzott neki az anyukája és a testvére, amikor nem voltak otthon, ráadásul az iskolában mindenki tőle kérdezgette, hogy mi történt Dzsenivel, miért nem jár iskolába, és hogy hogyan érzi magát. Neki ez rossz érzés volt – akármennyire is szerette volna, nem mondhatta azt, hogy jól van, mert tényleg nem volt jól. Hosszú és fájdalmas hónapok voltak ezek az egész család számára. 

Sok-sok könnycseppel és “Kitartás!”-sal később 2018. október 27-én Dzseni megkapta az utolsó intravénás kezelést. Nagyon örültünk, hogy ennek a fejezetnek végre vége, viszont ezután jött a másfél éves fenntartó kezelés… vagyis jött volna, ugyanis Dzseni trombocita és hemoglobin szintje nagyon alacsony volt, és még hetekig visszajártunk az osztályra, hogy 2-3 naponta vért és trombocitát kapjon. Amikor az értékek helyreálltak, megkezdődhetett a gyógyszeres kezelés, ami másfél évig tartott.

Egy szép májusi napon letelt a fenntartó kezelés – aznap Dzseni egy osztálykirándulás utolsó napján vett részt. Ez volt az első ilyen alkalom, amióta beteg lett. Az osztálytársai és tanárai mindenben támogatták őt, és mindig segítettek, ahol csak tudtak. Amikor kiderült, hogy Dzseni leukémiás, az osztálya úgy döntött, hogy lefújják a közelgő egynapos kirándulásukat, és az arra szánt összeget felajánlották a gyógyulására. Viszonzásképpen meghívtuk őket és az osztályfőnöküket hozzánk egy nyárindító bulira, ahol friss, kemencében sült pizza és kenyérlángos várta őket.

Dzseni most lesz 18 éves, és emelt nyelvi osztályba jár, ahol a fő nyelve az angol. Nemrég tett sikeres nyelvvizsgát, az előrehozott angol érettségije jeles lett. Sok terve van a jövőre nézve, mi pedig mindenben segíteni és támogatni fogjuk. 

Balázs Dzsenifer Gréta
és Balázsné Szarka Mária