Kiss Simon

Kiss Simon története

2021 május végén Simon megfázott, mely egyszerű náthának tűnt sok orrváladékkal, majd a váladékképződés abbamaradt, és június első heteiben már éjjel alig kapott levegőt. Fül-orr-gégészetre vittük, ahol eltérést nem találtak. Július elsején egy diónyi nagyságú göböt fedeztünk fel a nyakán, ami nem fájt Simonnak, és csak bizonyos szögben volt látható. Az ügyeletre vittük, ahol kaptunk orrsprayt és azt mondták semmi teendő nincs vele, így elmentünk nyaralni. Simon egyre kevesebbet evett, aluszékonyabb lett és éjszaka sokszor alig kapott levegőt, erősen horkolt. Hazautazásunk után újra felkerestük a fül-orr-gégész doktort, aki azonnal a kórházba utalt, ekkor már ökölnyi nagyságú göb volt a gyermek nyakán. Egy hét múlva befektették a kórházba, mert már inni se tudott, gombócosan nyelt. Egy csütörtöki napon vettek volna szövettani mintát a nyakából, és ekkor vették észre, hogy a szájában is látható a daganat. Ezután felgyorsultak az események.

Másnap gégemetszése volt, kivették a szövettani mintákat és intenzív osztályra kerültünk. Úgy tűnt, hogy jobb lett a helyzet, régen aludt akkorát, hiszen kapott rendesen levegőt. A hangja elvesztése megviselte és bosszantotta, hogy nem értjük meg, amit mondani szeretne, de az Intenzív Osztályon mindenki kedves volt, és kiváló ellátásban részesült. Ez is hozzájárult, hogy kezdte elfogadni a helyzetet. Gyomorszondát ültettek be, mert sajnos nem tudott enni, port-a kanült is kapott, hogy ne kelljen mindig a vénákat szurkálni. A bal szeme egyik pillanatról a másikra lecsukódott. Másnap azonnal MR vizsgálat volt, ahol nagy kiterjedésű daganatot láttak. Aznapra meglett az előzetes szövettan eredmény:embryonalis rabdomyoszarkóma, és meg is kapta az első kemoterápiás kezelését.

Ahogy jobban lett, átkerültünk a Gyermekhaematológiai Osztályra, ahol Simon összesen 9 blokk kemoterápiás kezelést kapott. A második blokk alatt véres vizelete lett, ami fájdalmakkal járt, de lassan az is rendeződött. A 3. blokk utáni MR vizsgálat a daganat zsugorodását mutatta, ami szemmel is látható volt: elkezdett önállóan enni, a szeme kinyílt és a gégemetszése mellett már az orrán át is kapott levegőt. A következő 3 blokk alatt Simon 31 sugárkezelést is felvett. A sugárkezelés alatt az orvosok, nővérek, ápolók nagyon kedvesek, gyerek centrikusak és együttműködőek voltak a kisfiammal, és a kezelések ideje alatt a vezérlőből lehetett mesét olvasni Simonnak. A gégekanüljét a sugárkezelések megkezdése előtt eltávolították, így újra meg tudott szólalni a saját hangján, mely nagyon felszabadító érzés volt számára.

Az utolsó kemoterápiás kezelést 2022 januárjában kapta, melyet MR vizsgálat követett. Ez nagyfokú gyulladást mutatott az orrüregben, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján februárban egy FESS műtétet (orron át) végeztek Simonnál, ahol a gyulladt gócokat eltávolították, melyben már nem volt daganatos sejt. Ezután még két kemoterápiás blokkot kapott, így április 2-án kapta meg az utolsó kezelést.

Simon nagyon szeret túrázni, és a kezelése alatt végig mondogatta, hogy meggyógyul és befejezzük az Országos Kéktúrát, melyből már csak az utolsó szakasz hiányzott a családnak, a Kőszeg-Írottkő táv. Ezt 2022. május 1-jén az orvosa engedélyével együtt be is fejeztük.

Életünk ezen időszaka nem volt egyszerű, de a debreceni Intenzív Osztály, a Haematológiai és Onkológiai Osztály, valamint a szegedi Idegsebészeti- és Fül-orr-gégészeti Osztályok orvosainak, és nővéreinek hála Simon könnyedén vette az akadályokat.

Kissné Juhos Ágnes