Koszta Kristóf

Koszta Kristóf története

Kristóf, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kisvárosban, Vásárosnaményban él. 5 éves volt, amikor akut limfoid leukémiát diagnosztizáltak nála. A helyi óvoda középső csoportjába járt, amikor ősz végén egyre fáradékonyabbá vált, lábfájásra panaszkodott, és hosszan tartó megfázásos tünetei lettek, hőemelkedéssel és lázzal.

A tünetek semmilyen gyógyszer hatására nem szűntek, majd kb. két hét után véraláfutásos, bevérzéses kiütésszerű pöttyök jelentek meg a mellkasán.

Aznap este kórházba került, majd másnap tovább szállították a Debreceni Gyermekklinika Hematológiai Osztályára, ahol kiderült, hogy ALL betegsége van.

Az első hetekben nagyon zárkózott volt, majd amikor megismerkedett a többi társával és az orvosokkal, nővérkékkel, akkor egyre bátrabb, barátkozóbb lett és szinte „szeretett” a kórházban „lakni”. Kedvenc kórházi időtöltései, a kórházpedagógus foglalkozásai, az alapítványi kézügyességi foglalkozások, valamint a kisorvosok segítése a vércsoport meghatározásban és a közös gyógyszerosztás volt a nővérkékkel.

2011 novemberétől 8 hónapig, a júliusi születésnapjáig tartottak az infúziós kezelések.

Majd elkezdődött a másfél éves tablettás, ún. fenntartó kezelés, amely 2014 februárjában ért véget.

Kristóf azóta tünetmentes, ugyanolyan, mint bármelyik gyerek. Jelenleg a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és AMI végzős tanulója.

Az egészségügyi szakterület érdekli, ilyen irányban tervezi a középiskolai tanulmányait folytatni.

Buna Mónika

Kristóf társa a naptárban: GYENES GYULA r. törzszászlós RED kutyával

Tudj meg többet az Ő történetükről is!