Turgonyi Dani

Turgonyi Dani története

Dani 2011. május 4-én született Nyíregyházán. A várandósság alatt és születésekor is minden rendben volt. Majd a második napi gyermekorvosi vizsgálatkor jelezték, hogy valami nincs rendben vele. A gyermekorvos Down szindróma jeleit vélte felfedezni Danin, ezért kért egy genetikai vizsgálatot. 3 hét múlva kaptuk meg a pozitív eredményt. Ez a hír derült égből villámcsapásként ért akkor minket. Egy éjszakán át tartó rémület után erőre kaptunk és beleálltunk a ránk váró feladatokba.

Dani 2011 szeptemberében már a Rejtett Kincsek Down Egyesület által üzemeltetett Csodavár Játszóházban vett részt korai fejlesztésben. Ennek köszönhetően 2013 szeptemberében többségi bölcsődébe kezdett járni.

Azt hittük, hogy minden rendben van, azonban 2014 nyarán újabb nehéz feladat elé állított minket és Danit az élet. 2014 június végén egy hosszan tartó lázas, náthaszerű betegség jeleit észleltük Danin. Kettő antibiotikum-kúra hatására sem javult az állapota, majd egy szombat reggelen nem tudott lábra állni az ágyban. Még ekkor sem gondoltunk semmi komoly betegségre, azonban elvittük Danit egy vérvizsgálatra. Az eredményeit 2014. július 10-én kaptuk meg. Ebben már látszott, hogy komoly probléma lehet, ezért másnapra már időpontot kaptunk Debrecenbe a Gyermek Hematológia – Onkológia Osztályra, vizsgálatra. Ott egy csontvelővizsgálat során megállapították, hogy Dani akut limfoid leukémiában szenved (ALL). Még hazaengedtek minket, de jelezték, hogy hétfőn szeretettel várják Danit és elkezdődik a kemoterápiás kezelése.

2014. július 14-én elindultunk egy hosszú úton, aminek a végét nem láttuk. Mi szülők, nagyszülők, testvérek, barátok végig segítettük Danit, aki hatalmas türelemmel és erővel viselte a kezelésekkel járó nehézségeket. A kórházban eltöltött 8 hónap alatt sok boldog percet szerzett betegtársainak és szüleiknek, a kezelőorvosoknak és a nővéreknek is. 2015 márciusában ért véget az aktív kezelése, majd még másfél év fenntartó kezelés következett.

2018 karácsonyán Dani átvette az Élet karkötőjét. Ez azt szimbolizálja, hogy Ő már gyógyult, legyőzte a betegséget. Mindannyiunk számára példát mutat kitartásból, bátorságból és élni akarásból. Azóta is rendszeresen részt veszünk a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány által szervezett programokon, hogy a saját példánkkal erősítsük az út elején járókat. A 3-4 havonta kötelező vérvizsgálatokra menve Dani örömmel üdvözli a régi ismerősöket. A betegségével és a kórházi kezelésével kapcsolatosan semmiféle rossz emlékei nincsenek.

Jelenleg a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3. osztályos tanulója Nyíregyházán, többségi iskolában. Osztálytársai, tanárai szeretik, segítik őt mindenben. Szabadidejében szeret úszni járni és sokat játszik a testvéreivel.

Szerdahelyi Zita

Dani társa a naptárban: VARGA PÉTER r. tőrzsőrmester PÖRGI kutyával

Tudj meg többet az Ő történetükről is!